Chat with us, powered by LiveChat

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΓΚΠΔ

Ο Κανονισμός 2016/679 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρύτερα γνωστός ως Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων, ψηφίστηκε στις 27 Απριλίου 2016 αντικαθιστώντας την ισχύουσα Οδηγία περί Προστασίας Δεδομένων του 1995 ( γνωστή ως 95/46/ΕΚ, η οποία είχε ενσωματωθεί από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., και συγκεκριμένα στην Ελλάδα με το Νόμο 2472/199) και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στην προστασία προσωπικών δεδομένων τα τελευταία 20 χρόνια. Τέθηκε σε υποχρεωτική εφαρμογή για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαΐου 2018. Πρόκειται για ένα νέο, ενιαίο και άμεσα εφαρμόσιμο νομικό πλαίσιο, το οποίο ρυθμίζει την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ατόμων που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από άλλα άτομα, εταιρείες ή οργανισμούς.

ΣΚΟΠΟΣ

Ο σκοπός του Κανονισμού είναι η προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και η ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών σύμφωνα με τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Ο νομοθέτης δηλαδή θέλει να συνεχιστεί η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα υπό τον όρο ότι αυτή πραγματοποιείται με νόμιμο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη και απρόσκοπτη ροή προσωπικών δεδομένων αλλά και η προστασία του προσώπου. Άλλωστε, ο Γενικός Κανονισμός ανήκει σε μια ευρύτερη κατηγορία ρυθμίσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίοι στοχεύουν στην ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας/ ροής της πληροφορίας (γνωστής άτυπα και ως 5ης Ελευθερίας).

ΕΠΟΠΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Εθνικό επίπεδο: Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα-ΑΠΔΠΧ

Ευρωπαϊκό/διεθνές επίπεδο: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων

Ομάδα Εργασίας του Άρθρου 29 (WP29): εκδίδει διευκρινίσεις για το ΓΚΠΔ

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων πρακτικά αφορά όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπηρεσίες και κρατικές αρχές εντός και εκτός ΕΕ που διαχειρίζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ευρωπαίων πολιτών.

ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ:
Ο παρών Κανονισμός δεν εφαρμόζεται στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα:
α) στο πλαίσιο δραστηριότητας, η οποία δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης,
β) από φυσικό πρόσωπο στο πλαίσιο αποκλειστικά προσωπικής ή οικιακής δραστηριότητας,
γ) από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, της διερεύνησης, της ανίχνευσης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και πρόληψης έναντι κινδύνων που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια,
δ) σε δεδομένα νομικών προσώπων

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (ΥΠΔ, DPO)

Είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εξασφαλίζει τη συμμόρφωση στο ΓΚΠΔ, απευθύνεται απευθείας στη διοίκηση και έχει το χαρακτήρα εσωτερικού ελεγκτή. Ο ρόλος του, δηλαδή, είναι καθαρά συμβουλευτικός και δε φέρει προσωπική ευθύνη για τη μη συμμόρφωση με τον Κανονισμό. Ειδικότερα, οφείλει:
• Να ενημερώνει και να συμβουλεύει τον οργανισμό και τους εργαζόμενους σε σχέση με τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης με το Γενικό Κανονισμό

• Να παρακολουθεί την εφαρμογή και τη Συμμόρφωση με τον Κανονισμό και άλλους εθνικούς κανόνες προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών κανονισμών και διαδικασιών επεξεργασίας δεδομένων

• Να συμβουλεύει σε σχέση με τη διενέργεια εκθέσεων επιπτώσεων

• Να εκπαιδεύει το προσωπικό και να διενεργεί εσωτερικούς ελέγχους

• Να είναι το σημείο επαφής για τις εποπτικές αρχές και τα Υποκείμενα επεξεργασίας

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΥΕ, Data Controller)

Είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η δημόσια αρχή, η υπηρεσία ή άλλος φορέας που, μόνα ή από κοινού με άλλα, καθορίζουν τους σκοπούς και τον τρόπο της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ειδικότερα :
• φέρει ευθύνη να είναι συνεχώς σε θέση να αποδεικνύει τη συμμόρφωσή του έναντι των Υποκειμένων όσο και έναντι της Αρχής σε περίπτωση ελέγχου
• ευθύνεται για οποιαδήποτε επεξεργασία πραγματοποιείται
• οφείλει, να τηρεί αρχείο δραστηριοτήτων επεξεργασίας (όπου είναι απαραίτητο) και όλων των απαιτούμενων υποστηρικτικών εγγράφων
• διενεργεί την εκτίμηση αντικτύπου, όπου αυτή απαιτείται και γενικότερα να συμμορφώνεται με τις διατάξεις του Γ.Κ.Π.Δ.
• διενεργεί επιθεωρήσεις στις κτιριακές υποδομές του οργανισμού του, καθώς και στους χώρους εργασίας
• διανέμει ερωτηματολόγια στο προσωπικό του
• σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων (data breach) οφείλει να έχει τους κατάλληλους μηχανισμούς για άμεση και αποτελεσματική δράση τογραφεί όλα τα προσωπικά δεδομένα (data mapping)

Για παράδειγμα υπεύθυνοι επεξεργασίας είναι: ο έμπορος, ο ελεύθερος επαγγελματίας, η εταιρεία (λ.χ. τραπεζική, ασφαλιστική, παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας), το σωματείο, το ίδρυμα, ο δημόσιος οργανισμός, το Κράτος, ο ιδιοκτήτης εντύπου, ο δικηγόρος, ο δικηγορικός σύλλογος, η κλινική, η μηχανή αναζήτησης, ο πάροχος υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., η γενική συνέλευση πολυκατοικίας.

ΕΚΤΕΛΩΝ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ (Data Processor)

Είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η δημόσια αρχή, η υπηρεσία ή άλλος φορέας που επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για λογαριασμό του Υπευθύνου της Επεξεργασίας. Ειδικότερα:
• Δεν παίρνει αποφάσεις σε σχέση με τα μέσα και το σκοπό της επεξεργασίας αλλά συμμορφώνεται με το πλαίσιο προστασίας που θέτει ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας.
• Οφείλει να θέτει στη διάθεσή του Υπεύθυνου Επεξεργασίας κάθε απαραίτητη πληροφορία ή αρχείο προς απόδειξη της συμμόρφωσής του προς τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει για τις οποίες με βάση τον Κανονισμό έχει και αυτοτελώς ευθύνη έναντι της αρμόδιας Αρχής.
• Δεν μπορεί να προσλάβει άλλον Εκτελούντα, χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπευθύνου Επεξεργασίας
ΣΥΜΒΑΣΗ μεταξύ Υπεύθυνου επεξεργασίας και Εκτελούντος
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού προβλέπεται στις υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ Υπεύθυνου Επεξεργασίας και Εκτελούντος την Επεξεργασία να συντάσσονται παραρτήματα, στα οποία θα ορίζεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιείται στο εξής η επεξεργασία των δεδομένων, το αντικείμενο, η διάρκεια, η φύση κι ο σκοπός της επεξεργασίας.

Παραδείγματα
1. Ένας φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα με χιλιάδες εργαζόμενους υπογράφει σύμβαση με εταιρεία πληρωμών για την καταβολή των μισθών, την οποία ενημερώνει για το πότε πρέπει να γίνεται η πληρωμή των μισθών, πότε ένας εργαζόμενος αποχωρεί ή παίρνει αύξηση και παρέχει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που είναι απαραίτητα για το εκκαθαριστικό σημείωμα αποδοχών και την πληρωμή. Ο οργανισμός είναι ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας δεδομένων και η εταιρεία πληρωμών είναι ο Εκτελών την Επεξεργασία των δεδομένων.
2. Αν ένας φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποφάσιζε πως μια πολυεθνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας θα αναλάμβανε να διαχειρίζεται όλες τις τηλεπικοινωνίες του, ο οργανισμός ως ΥπΕ θα όφειλε να αποστείλει στον ανάδοχο συμβόλαιο. Σε αυτή την περίπτωση η πολυεθνική λόγω της σκληρής εποπτείας που χαρακτηρίζει την πολιτική της έχει ήδη συντάξει τη δική της σύμβαση και την αποστέλλει προς διαπραγμάτευση στον ΥπΕ.
3. Ένας φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα ζητά από μία εταιρεία να κάνει ψηφιοποίηση των φακέλων των εργαζομένων. Σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο (εργολάβος) είναι ο Εκτελών την Επεξεργασία, καθώς λαμβάνει συγκεκριμένες οδηγίες από τον ΥπΕ, τον φορέα δηλαδή του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ).

ΤΡΙΤΟΣ

Είναι ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας διαβιβάζει δεδομένα με νόμιμη βάση αλλά δεν το ελέγχει. Συνηθέστερα είναι Υπουργεία, Δημόσιες Αρχές ή άλλοι φορείς και φυσικά πρόσωπα που ζητάνε πληροφορία που δεν τα αφορά.

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ

Είναι το φυσικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα, και του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή μπορεί να εξακριβωθεί, δηλαδή μπορεί να προσδιορισθεί αμέσως ή εμμέσως (π.χ. μέσω αριθμού ταυτότητας ή βάσει ενός η περισσότερων συγκεκριμένων στοιχείων που χαρακτηρίζουν την υπόστασή του από άποψη φυσική, βιολογική, ψυχική, οικονομική, πολιτιστική, πολιτική ή κοινωνική).
Ο κυοφορούμενος έχει επίσης προσωπικά δεδομένα, ενώ ο τεθνεώς δεν έχει.

• Προσωπικά δεδομένα
Πρόκειται για κάθε πληροφορία που σχετίζεται με ένα ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο άτομο εν ζωή. Ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο είναι εκείνο του οποίου η ταυτότητα μπορεί να εξακριβωθεί, άμεσα ή έμμεσα, ιδίως μέσω αναφοράς σε αναγνωριστικό στοιχείο ταυτότητας π.χ. ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, e-mai, IBAN, τηλεφωνο κ.ά.

• Επεξεργασία
Είναι κάθε πράξη ή σειρά πράξεων που πραγματοποιείται με ή χωρίς τη χρήση αυτοματοποιημένων μέσων, σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ή σε σύνολα δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως η συλλογή, η καταχώριση, η οργάνωση, η διάρθρωση, η αποθήκευση, η προσαρμογή ή η μεταβολή, η ανάκτηση, η αναζήτηση πληροφοριών, η χρήση, η κοινολόγηση με διαβίβαση, η διάδοση ή κάθε άλλη μορφή διάθεσης, η συσχέτιση ή ο συνδυασμός, ο περιορισμός, η διαγραφή ή η καταστροφή.

• Περιορισμός της επεξεργασίας
Η επισήμανση αποθηκευμένων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με στόχο τον περιορισμό της επεξεργασίας τους στο μέλλον.

• Κατάρτιση προφιλ
Είναι οποιαδήποτε μορφή αυτοματοποιημένης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συνίσταται στη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για την αξιολόγηση ορισμένων προσωπικών πτυχών ενός φυσικού προσώπου, ιδίως για την ανάλυση ή την πρόβλεψη πτυχών που αφορούν την απόδοση στην εργασία, την οικονομική κατάσταση, την υγεία, τις προσωπικές προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντα, την αξιοπιστία, τη συμπεριφορά,

• Ψευδωνυμοποίηση
Είναι η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά τρόπο ώστε τα δεδομένα να μην μπορούν πλέον να αποδοθούν σε συγκεκριμένο υποκείμενο των δεδομένων χωρίς τη χρήση συμπληρωματικών πληροφοριών.

• Παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα
Είναι η παραβίαση της ασφάλειας που οδηγεί σε τυχαία ή παράνομη καταστροφή, απώλεια, μεταβολή, άνευ άδειας κοινολόγηση ή πρόσβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάστηκαν, αποθηκεύτηκαν ή υποβλήθηκαν κατ’ άλλο τρόπο σε επεξεργασία,

• Γενετικά δεδομένα
Είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν τα γενετικά χαρακτηριστικά φυσικού προσώπου που κληρονομήθηκαν ή αποκτήθηκαν, όπως προκύπτουν, ιδίως, από ανάλυση βιολογικού δείγματος του εν λόγω φυσικού προσώπου και τα οποία παρέχουν μοναδικές πληροφορίες σχετικά με την φυσιολογία ή την υγεία του εν λόγω φυσικού προσώπου

• Βιομετρικά δεδομένα
Είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία προκύπτουν από ειδική τεχνική επεξεργασία συνδεόμενη με φυσικά, βιολογικά ή συμπεριφορικά χαρακτηριστικά φυσικού προσώπου και τα οποία επιτρέπουν ή επιβεβαιώνουν την αδιαμφισβήτητη ταυτοποίηση του εν λόγω φυσικού προσώπου, όπως εικόνες προσώπου ή δακτυλοσκοπικά δεδομένα

• Δεδομένα που αφορούν στην υγεία
Είναι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τα οποία σχετίζονται με τη σωματική ή ψυχική υγεία ενός φυσικού προσώπου, περιλαμβανομένης της παροχής υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας, και τα οποία αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του

Δικαίωμα ενημέρωσης
Δικαίωμα πρόσβασης
Δικαίωμα διόρθωσης
Δικαίωμα στη διαγραφή
Δικαίωμα στη φορητότητα δεδομένων
Δικαίωμα στον περιορισμό της επεξεργασίας
Δικαίωμα αντίρρησης/ εναντίωσης
Δικαίωμα εναντίωσης στις περιπτώσεις αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων

Η άσκηση του διακαιώματος προβλέπεται να ικανοποιηθεί εντός μηνός, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ο νομοθέτης θέτει περιορισμούς στην άσκηση των διακαιωμάτων σε περιπτώσεις που διακυβεύεται η δημόσια ασφάλεια,η εθνική άμυνα, η δίωξη ποινικών αδικημάτων κ.ά

Δικαιώματα του Υποκειμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

– Κατευθυντήριες οδηγίες της ΑΠΔΠΧ σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων με σκοπό την επικοινωνία πολιτικού χαρακτήρα. (Δείτε Εδώ)

Δήλωση 2/2019 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ) σχετικά με τη χρήση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια πολιτικών εκστρατειών.

– Υποχρεώσεις του Δημόσιου Τομέα από την ΑΠΔΠΧ. (Δείτε Εδώ)

– Συγκεντρωτικά στοιχεία γνωστοποιήσεων περιστατικών παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και συμβουλες από την ΑΠΔΠΧ. (Δείτε Εδώ)

– Απόφαση της ΑΠΔΠΧ για τη μη νόμιμη αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσω Viber. (Δείτε Εδώ)

– Συμπεράσματα από αυτεπάγγελτη δράση της ΑΠΔΠΧ με σκοπό τον έλεγχο της συμμόρφωσης υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων. (Δείτε Εδώ)

– Ανακοίνωση της ΑΠΔΠΧ για τα SPAM και συχνές ερωτήσεις.

– Τι προβλέπεται για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών (συχνές ερωτήσεις) στη σελίδα της ΑΠΔΠΧ και τι ισχύει με την εγγραφή στο «Μητρώο του άρθρου 13 της Αρχής»

DPO KEK EΛΤΑ

Η ΚΕΚ ΕΛΤΑ ΑΕ Όρισε Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων (dpo@kek-elta.gr) από τον Ιούλιο του 2018 που εδρεύει στις εγκαταστάσεις της ΚΕΚ ΕΛΤΑ Α.Ε και φροντίζει για την εναρμόνιση της εταιρείας στις επιταγές του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων και την πλήρη συμμόρφωσή του, εφαρμόζοντας τα ακόλουθα τρία στάδια, που συνέβαλαν στην αποτελεσματική προστασία των Δεδομένων των εκπαιδευτών, εκπαιδευόμενων, προμηθευτών (κ.ά.) που διαχειρίζεται:
– Χαρτογράφηση,
– Υλοποίηση πλάνου συμμόρφωσης,
– Εποπτεία εφαρμογής πλάνου συμμόρφωσης.

Αρχικά, με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση αντιμετώπισε το θέμα της επιμόρφωσης των εργαζόμενων τόσο για τις υποχρεώσεις όσο και τα δικαιώματά τους, διαδικασία που έχει ολοκληρωθεί τόσο στα κεντρικά γραφεία της ΚΕΚ ΕΛΤΑ Α.Ε. όσο και στα παρατήματα της σε Θεσ/νίκης και Πάτρας.

Τον Ιούλιο του 2018 κατέγραψε τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει και επεξεργάζεται η ΚΕΚ ΕΛΤΑ Α.Ε. κατόπιν συνεντεύξεων και προέβη στη χαρτογράφηση διαδικασιών που υπεισέρχονται στην επεξεργασία των ΠΔ (άρθρο 30).

Διερεύνησε και διερευνεί την καταλληλότητα των Τεχνικών και Οργανωτικών μέτρων προστασίας των δεδομένων υποβάλλοντας συστάσεις στη διοίκηση για βελτίωσή τους.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα προβαίνει εκ νέου σε συναντήσεις εργασίας με τους υπαλλήλους της ΚΕΚ ΕΛΤΑ Α.Ε. και διατηρεί αρχείο πρακτικών έπειτα από κάθε συνάντηση.

Στις αναφορές προς τη Διοίκηση περιγράφει λεπτομερώς τις υποχρεώσεις για την εφαρμογή του κανονισμού και συστήνει λύσεις με στόχο τη συμμόρφωση της ΚΕΚ ΕΛΤΑ Α.Ε. στο ΓΚΠΔ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα απαιτούμενα μέτρα κυβερνοασφάλειας που πρέπει να ληφθούν.

Για τη συμμόρφωση στο ΓΚΠΔ απαραίτητη είναι η εφαρμογή των ακόλουθων ενεργειών:
1. Γενική επισκόπηση υφιστάμενης διαχείρισης προσωπικών δεδομένων σε οργανωτικό και τεχνικό επίπεδο (Analytical Data Mapping)
2. Έλεγχος βαθμού και εκτάσεως νομικής, κανονιστικής και τεχνικής συμμόρφωσης με τον Κανονισμό
3. Διάγραμμα της ροής των πληροφοριών με βάση το υφιστάμενο πληροφοριακό σύστημα ή σύστημα αρχειοθέτησης
4. Κατάρτιση πολιτικής συλλογής, επεξεργασίας και προστασίας δεδομένων πελατών, προσωπικού, συνεργατών
5. Σύνταξη πρότυπης διατύπωσης ενημέρωσης υποκειμένων των δεδομένων
6. Σύνταξη πρότυπης διατύπωσης για έντυπα συγκατάθεσης
7. Σύνταξη πρότυπης ρήτρας προς χρήση στις συμβάσεις των πελατών (επιφύλαξη κατάλληλων προσαρμογών ανά περίπτωση)
8. Σύνταξη υποδειγμάτων απαντήσεων προς υποκείμενα δεδομένων στο πλαίσιο της άσκησης των δικαιωμάτων τους
9. Ενσωμάτωση συμβατών όρων προστασίας προσωπικών δεδομένων στις Πολιτικές που αφορούν στο προσωπικό και τους υποψήφιους εργαζόμενους του α’ συμβαλλόμενου
10. Ενσωμάτωση πρότυπων όρων προστασίας προσωπικών δεδομένων

X